Activitatile ocupationale de lucru manual – constructia, desenul si modelajul sunt pentru copil mijloace de exprimare tot atat de bogate ca si limbajul permitand copilului sa creeze in realitate ceea ce a vazut, trait sau imaginat.
Materialele implicate satisfac curiozitatea si setea pentru cunoastere, activitate si exprimare. Imaginatia lor inventeaza, construieste si creeaza lucruri noi satisfacand nevoia beneficiarului pentru activitatea imaginativa care implica gandirea, planificarea, presupunerea si alegerea. Noile incercari cer rabdare, experimentare si perseverenta. Succesul devine mai pretios cand este obtinut cu dificultate.
Copilul/adultul este mandru cand a creat ceva, o jucarie sau un obiect util. Aceasta ii da un sentiment stimulator, revigorant care ii sporeste increderea in sine.
Activitatile artistice: desenul, pictura si modelajul sunt foarte importante in dezvoltarea proceselor gandirii. Cei mai multi copii incep sa deseneze la trei ani si reproduc elemente dintr-o tema specifica.
Varsta de trei – patru ani este o etapa importanta in dezvoltarea exprimarii artistice si a deprinderilor de modelare. Este timpul intrebarilor si al achizitiei rapide de noi deprinderi. Modelajul cu materiale flexibile aduce copilului noi concepte si un limbaj nou permitand imaginatiei sale sa reproduca obiectele din jur si din natura.
In sesiunile obisnuite de arta copiii isi dezvolta observatia si invata sa reproduca ceea ce vad sau simt. Ei isi dezvolta o mai buna coordonare oculo- manuala si motricitatea fina prin dactilo-pictura, desen si modelaj.
Copiii isi dezvolta deprinderi specifice prin manuirea materialelor folosite in aceste activitati – creioane, pensule, betisoare, vopsea, plastilina, argila, lipici etc. – si o mai buna constientizare a mediului inconjurator printr-o observare de aproape a naturii si frumosului. Creativitatea si imaginatia se imbunatatesc.
Copiii invata sa combine propria exprimare libera cu a celorlalti in activitati comune ceea ce este o ocazie importanta pentru schimbul de idei si arta colaborarii.
Progresul are loc in etape. Activitatile simple pot fi urmate de reproducerea anumitor idei prin ruperea hartiei si colaje. Copiii invata sa reproduca diferite culori din natura incepand cu cele de baza: rosu, galben, albastru, verde in desene si picturi, din imaginatia lor sau la o tema data.