ATELIERELE PENTRU COPII

CENTRUL MAMICI CU BURTICI SI PITICI

Rolul terapiei prin arta

Tehnicile utilizate in artterapie sunt desenul, pictura, modelajul de plastilina sau lut, colajul din elemente independente  (plante sau elemente textile), mişcarea, teatrul… Ganduri, atitudini, modalitaţi de acţiune, de decizie, tipuri de comunicare şi de relaţionare in grup sunt devoalate, aduse la suprafaţa prin intermediul tehnicilor artistice enumerate mai sus. Participanţii au astfel posibilitatea de a se cunoaşte prin intermediul produsului finit realizat. Ei pot observa ceea ce le place sau ce nu le place la propria persoana. Vad cum pot sa imbunataţeasca propriul comportament şi chiar işi propun paşi de acţiune pentru o mai buna performanţa in situaţia data.

Participanţii au posibilitatea de a-şi elibera tensiunile, de a-şi exprima emoţiile şi de a comunica cu ceilalţi prin modalitaţi foarte diferite de cele cunoscute pana in acel moment. Pentru a ne putea exprima, avem nevoie de multe ori, de un mediu sau de un grup care sa ne ajute, sa ne dea incredere, sa ne valorizeze şi sa corespunda nevoii de siguranţa.

Scopul unui astfel de program

Activitatile stimulative şi terapeutice reusesc sa trezeasca respectul de sine şi increderea, sa incurajeze apararea propriilor drepturi, recunoaşterea potenţialului uman in fiecare persoana şi dezvoltarea unei culturi a demnitaţii şi respectului. Fiecare are ceva de oferit şi de comunicat, inclusiv persoanele cu dizabilitaţi, cu condiţia de a li se crea un mediu de exprimare adecvat.

Ateliere